Nyheter

Förhindra problem med rörinspektion

Dom rör och ledningar som finns i en byggnad kan utgöra en stor risk om dom inte är i gott skick. Men hur ska man då kunna veta hur skicket är, då det är mycket man inte kan se med blotta ögat? Svaret är enkelt och det stavas rörinspektion.

Denna sida har information om flera ämnen som rör renovering https://precioso.se/.

En rörinspektion kan liknas vid en hälsoundersökning eller varför inte bilbesiktning. Man tar helt enkelt reda på vilket skick byggnadens rör och ledningar har invändigt, så att man snabbt och enkelt kan se om det finns några fel och brister som behöver åtgärdas.

Så går en rörinspektion till

En rörinspektion görs med en liten kamera som matas ner i aktuella ledningar. Med hjälp av en skärm ser man vad som händer där nere och det går att upptäcka även väldigt små skador. Det kan röra sig om exempelvis sprickor, förskjutningar eller något som täpper till. Och det är ju först när man lokaliserat felet som man kan vidta lämpliga åtgärder.

Olika typer av inspektioner

Det finns flera olika typer av rörinspektioner som passar vid olika tillfällen. Nedan kan du läsa mer om följande:

  • Felsökande rörinspektion
  • Konditionsbesiktande rörinspektion
  • Funktionsbesiktning
  • Slutbesiktning

Felsökning
En felsökande rörinspektion används när man upptäckt att något inte fungerar som det borde. Det kan till exempel röra sig om ett stopp eller något annat som ställer till med problem. Med felsökningen hittar man felet och kan därmed göra något åt det.

Konditionsbesiktning

Den här typen används för att kontrollera status på rör och ledningar, vanligen inför en större renovering eller ombyggnation. Är någon ledning i dåligt skick kan det vara en idé att byta ut den innan renoveringen, så att man slipper göra det senare.

Funktionsbesiktning

Det här är den typ av rörinspektion som mest kan liknas vid en hälsoundersökning. Man tar alltså reda på hur rör och ledningar egentligen mår. En funktionsbesiktning kan man med fördel göra med jämna mellanrum för att undvika stora skador som annars kan uppstå i rörsystem.

Slutbesiktning
Även helt nya rör och ledningar kan behöva inspekteras för att man ska kunna försäkra sig om att allt ser bra ut. Detta kan man göra efter ett stambyte eller en renovering men metoden används också för att kontrollera system i samband med nybyggnationer innan dom tas i bruk.