WordPress

Hanteringssystem för webbinnehåll

WordPress är ett gratisprogram med öppen källkod som snabbt har blivit den mest populära plattformen för att bygga webbplatser. Det driver över 455 miljoner webbplatser globalt och dominerar marknaden för hanteringssystem för webbinnehåll. Det är lätt att förstå varför det är så; WordPress erbjuder ett brett utbud av funktioner för företag, bloggare och utvecklare.

När WordPress först släpptes 2003 hoppades Mike Little och Matt Mullenweg att göra det enklare att publicera blogginnehåll online. Vid den tiden var den ledande programvaran för bloggpublicering Movable Type, som ägdes av Six Apart. Six Apart bestämde sig dock för att ändra sitt licensavtal och börja ta betalt för programvaran. Som ett resultat flyttade många Movable Type-användare till WordPress. Av sidan av det faktum att sidor och inlägg tjänar olika syften, är en av anledningarna till att de är olika att deras struktur skiljer sig åt. Sidinnehåll tenderar att vara mer statiskt och permanent, medan inlägg är mer aktuella och kan hjälpa till med sökmotoroptimering (SEO) av din webbplats.

Oavsett skillnaden i struktur kan både sidor och inlägg göras mycket engagerande för dina besökare. Väggar av text kan vara svåra för människor att läsa, så det är viktigt att bryta upp innehållet med bilder och andra element. På så sätt kan läsarna snabbt och enkelt hitta det de letar efter. Det gör det också lättare för dem att dela informationen med sina nätverk.

För- och nackdelar med att använda WordPress-plugins

Plugins är programvarumoduler som utökar funktionaliteten på din wordpress-webbplats. De levereras som ett paket med filer som laddas upp och aktiveras från adminpanelen. Det finns tusentals kostnadsfria plugins, och vissa premiumplugins erbjuder fler funktioner och mer support. Det viktigaste att komma ihåg när du väljer plugins är att du måste testa dem noggrant innan du distribuerar dem på din live-webbplats. Detta kommer att säkerställa att de fungerar som förväntat och inte orsakar konflikter med andra plugins i din WP-installation. Det är också bäst att välja plugins som underhålls väl av sina utvecklare och uppdateras ofta. På så sätt kan du vara säker på att de inte kommer i konflikt med framtida versioner av WordPress och att de snabbt åtgärdar eventuella rapporterade sårbarheter.

En av de största fördelarna med att använda ett plugin är att det låter dig lägga till nya funktioner utan att redigera din kärnkod. Du kan till exempel ha ett kontaktformulär eller en kundvagn på din webbplats även om du inte har någon erfarenhet av programmering. Ett varningens ord är dock att du inte bör förlita dig för mycket på plugins eftersom de kan sluta fungera eller försvinna när som helst. Utöver att utöka webbplatsens funktionalitet kan plugins vara till hjälp för att öka prestandan på din webbsida. Detta beror på att de hjälper till att minska laddningshastigheten på din sida. Detta uppnås genom att använda olika tekniker som cachade bilder, minifiering av CSS- och JS-filer, införlivande av Lazy Load och mer.

Topp 5 leverantörer av WordPress-värdtjänster

WordPress är en otroligt kraftfull webbplatsplattform, men den kräver rätt hostingmiljö för att trivas. Det innebär ett webbhotell som är specialiserat på WordPress-webbplatser, som tar hänsyn till hur den är konfigurerad och arbetar med webbplatsen för att säkerställa maximal prestanda och hastighet. WordPress-värdar tar också hand om förkonfigurationer och andra problem som kan sakta ner din webbplats.

Det kan vara svårt att välja rätt WordPress-hosting eftersom det finns så många olika alternativ på marknaden. Vissa leverantörer är dedikerade till WordPress medan andra erbjuder en mer allmän webbhotellplattform med ett tillägg av hanterad WordPress-hosting. Hanterade WordPress-värdtjänster erbjuder förbättrade hårdvaruspecifikationer och säkerhetsfunktioner som skyddar din webbplats från hackare och andra säkerhetshot. De kan också optimera din webbplats för bättre prestanda, vilket gör den snabbare och mer tillförlitlig.

Bluehost är ett välkänt webbhotell som erbjuder WordPress-specifik hosting. Deras Blue Flash-team består av WordPress-experter som kan hjälpa dig att ställa in din webbplats eller felsöka problem. De har också ett bra kundsupportcenter som har en genomsnittlig svarstid på två minuter. GreenGeeks är ett annat grönt webbhotell som använder 300% grön energi för varje plan, med ett partnerskap med One Tree Planted som donerar ett träd med varje nytt värdkonto. De har tre nivåer av WordPress-planer som inkluderar ett domännamn och SSL-certifikat, plus industristandard 99,9% drifttid.

Nexcess är en bra prestandaorienterad host som erbjuder ett utmärkt WordPress-värdpaket. Deras billigaste plan börjar på bara $ 2.75 per månad och levereras med obegränsad bandbredd, en gratis SSL, WordPress-installation med ett klick, hanterade uppdateringar och en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Den enda nackdelen är att deras instrumentpanel inte är lika nybörjarvänlig som vissa andra leverantörer.

Så här blir du WordPress-utvecklare

Så här blir du WordPress-utvecklare

Läs mer om Kom igång med webbutveckling här.

Att bli wordpress-utvecklare kräver mycket hårt arbete, experimenterande och hängivenhet. Du behöver utveckla de nödvändiga färdigheterna för den här rollen genom självstudier, onlinehandledning och andra resurser. Vissa personer läser en eftergymnasial utbildning inom programmering och webbutveckling, men det är inte det enda sättet att lära sig de färdigheter som behövs för den här rollen.

Du bör börja din resa med att bekanta dig med branschens verktyg: HTML, CSS, PHP och JavaScript. Dessa är de primära kodningsspråken som används i WordPress. PHP är ett skriptspråk som hanterar back-end i WordPress, medan HTML är det markeringsspråk som presenterar information för användare på front-end. Du bör också veta hur man använder MySQL, som är ett databashanteringssystem som hanterar data för WordPress-webbplatser.

Därefter kan du gå vidare till en djupare nivå av WordPress-utveckling genom att lära dig mer om plugins och teman. Plugins gör att du kan modifiera WordPress-webbplatser utan att ändra kärnkoden, medan teman bestämmer det övergripande utseendet på en webbplats. Du kan sedan utöka din kodningskunskap genom att arbeta med REST API, som låter dig bygga riktiga applikationer med hjälp av WordPress-plattformen.

Slutligen, dra nytta av de många böcker om WordPress som finns tillgängliga. Läs dem noggrant och tillämpa koncepten på dina egna projekt. Du bör också ta dig tid att läsa bloggar som fokuserar på WordPress. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig uppdaterad om ny utveckling och trender inom detta område.