Nyheter

Köp tjänster inom datorhjälp – använd RUT-avdrag

RUT-avdrag har funnits under en längre tid och många skattebetalande svenskar utnyttjar det flitigt. Nytt sedan ett par år tillbaka är att man även kan använda avdraget för IT-tjänster, till exempel datorhjälp, men det finns såklart ett par regler att följa för att avdraget ska bli godkänt.

Läs mer om RUT-avdrag och datorhjälp här – vad som gäller och vilka tjänster som finns att hitta inom området.

RUT-avdrag för datorhjälp

Antalet tjänster där RUT-avdrag gäller har ökat dom senaste året och en av dom nyare är tjänster inom IT. För tjänster inom datorhjälp kan man alltså nyttja sitt RUT-avdrag men det finns en väldigt viktig sak att tänka på för att det ska vara godkänt.

RUT är en förkortning som står för rengöring, underhåll och tvätt, vilket idag är något missvisande. I stället kan man kalla det för hushållsnära tjänster, vilket också innebär at tjänsten måste utföras i hemmet. Man kan alltså inte ta med sig sina tekniska prylar till ett It-företag för att till exempel lämna in dom på reparation – utan företaget måste komma hem till den egna bostaden.

Turligt nog har många företag tagit vara på detta och erbjuder datorhjälp i hemmet, så att kunderna kan nyttja sitt RUT-avdrag.

Några av dom tjänster som finns att hitta är:

  • Felsökning av datorer och surfplattor
  • Installationer av både mjukvara och hårdvara

Tjänster inom datorhjälp rör dock inte bara datorer, utan många företag kan även vara behjälpliga med annan teknik, så som TV, ljudsystem, nätverk och mobiltelefoner. Man kan i princip få hjälp med nästan vad som helst som rör teknisk utrustning, som förstås inte fungerar som den ska eller om man har svårt att själv genomföra en installation eller liknande.

Generella regler kring avdraget

Den som aldrig har nyttjat sitt RUT-avdrag kanske har dålig koll på vad som egentligen gäller och på vilka regler som finns kring det – och det är såklart inte helt lätt att hålla koll på dom punkter som finns.

För att man ska kunna nyttja avdraget, till exempel för datorhjälp, så måste tjänsten som sagt utföras i hemmet (eller fritidshus eller liknande), man måste vara minst 18 år (eller ha hunnit fylla innan beskattningsårets slut), vara skattebetalande i Sverige samt ha avdrag kvar att utnyttja, vilket är en summa på 75 000 kronor per person och år.