Barncyklar

Lär ditt barn att cykla på säkert vis

När ditt barn precis har lärt sig cykla finns det givetvis vissa faror. Med gott säkerhetstänk kan man dock göra väldigt mycket för att undvika dessa. Barncyklar går inte bara långsamt för att det är barncyklar – tvärtom brukar barnen ha lättare för att få upp farten än att bromsa. Säkerhetstänk krävs alltså för att cyklandet ska ske på ett säkert vis.

Hjälmen

Medan du är ute och tittar efter barncyklar att köpa är det lika bra att titta på en hjälm på en och samma gång. Cykelhjälmen ska sitta bra och vara lagom stor. Trots att barnet kanske säger annorlunda, är passformen faktiskt viktigare än hur hjälmen ser ut. Den ska täcka hela huvudet – både panna och hela bakhuvudet – samtidigt som den inte ska vara för stor så att den glider ner i barnets nacke.

Många köper en lite större hjälm och tänker att barnet ändå kommer att växa in i den, men det är något man inte bör göra. Köp rätt storlek, helt enkelt. När ni testar på hjälmen kan du testa att dra åt hakbandet och remmarna så att den sitter åt ordentligt.

Grönt spänne

Om barnet är ungt, 7 år eller yngre, rekommenderas det ha ett grönt spänne. Det här löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i till exempel ett träd. Ett grönt spänne är en säkerhetsfunktion som man inte bör vara utan, speciellt om man har små barn.

Behöver ytterligare skydd?

Hjälmen är helt klart viktigast. Samtidigt kan det vara bra att komplettera med andra skydd om barnet håller på att lära sig cykla. Både armbågsskydd och knäskydd kan vara bra för att undvika sår och skador. Tänk på att handledsskydd är något som visserligen kan skydda mot skrubbsår och andra skador – men som också ökar risken för det. Att ha handledsskydd när man cyklar gör att det blir krångligt och obekvämt att hålla i styret ordentligt. Se alltså till att inte sätta på barnet handledsskydd när ni ska cykla. Däremot är hjälm självklart och armbågs- och knäskydd bra komplement.

Övervakning

Kameraövervakning hemma

Jag har funderat på kameraövervakning till vårt hus, både inomhus men framförallt utomhus, och därför bestämde jag mig för att kolla upp vad som egentligen gäller för kameraövervakning av tomten och vilka kameror som finns på marknade.

Får jag använda kameraövervakning av mitt hus och min tomt?

Jag har flera gånger läst i nyhetstidningar att det har blivit nej vid ansökningar om att sätta upp kameror för övervakning. Min första fundering var därför om det är lagligt att ha kameraövervakning hemma på tomten. Det jag har lärt mig är att det finns en lag, Kameraövervakningslagen, och den lagen reglerar allt som har med övervakning via kamera att göra. Lagen gäller platser där ”allmänheten har tillträde” och övriga platser omfattas ej av lagen. Eftersom vår bostad och vår tomt är privat gäller därför inte lagen utan det är fritt fram att sätta upp kameror. Att sätta upp kameror känns bra för familjens säkerhet eftersom inbrotten tyvärr har ökat. Det är viktigt att göra ”reklam” för övervakningen eftersom det har en avskräckande effekt. Utan skyltning blir det inte lika bra brottsförebyggande effekt.

Funktioner i övervakningskameror

Efter att ha konstaterat att det är fritt fram att sätta upp kameror återstår det att välja vilken kamera vi ska köpa. Många kameror på marknaden är smarta. Förutom att filma kan de meddela när de upptäcker något ljud eller någon rörelse. Det finns även kameror som kan låta som tex en siren för att skrämma bort obehöriga. Jag tror vi kommer välja en lite enklare variant för att använda inomhus men för kamerorna som ska vara utomhus känns det bättre att gå upp en prisnivå så att kamerorna tål både värme, regn och snö samt har bra funktioner.

Kamerorna kan drivas av batteri eller av el. Fördelen med batteri är att de kamerorna är enklare att installera men om vi ändå ska lägga pengar på kameror så föredrar jag en kamera som drivs av el. Det känns stabilare och risken är stor att vi skulle glömma byta batterier.

Det viktigaste är såklart att det är bra bildkvalité på kameran. Vi kommer välja en kamera med HD-upplösning för att få bra kvalité. Många kameror tar bra bilder när det är ljust men får det lite jobbigare när det är mörkt. Vi kommer välja en modell som tar bra bilder även när det är mörkt eftersom det stora delar av året är väldigt mörkt ute.

Filmer och inställningar

De övervakningskameror som jag har tittat på spelar in när det händer något dvs när de upptäcker ljud eller rörelser. En del kameror sparar filmerna på minneskort medans andra skickar filmerna till en molntjänst på webben. Personligen föredrar jag en kamera som är kopplad till en molntjänst. Då har jag tillgång till filmerna när jag vill och var jag än befinner mig. Vi kommer välja en kamera som har en bra app. I appen vill jag kunna göra inställningar av kameran och se mina övervakningsfilmer. Nu återstår det bara att hitta en kamera som uppfyller alla våra behov.