webb

Webbhotell – hotell för hemsidor

Internetet består av miljontals hemsidor som handlar om allt möjligt. Både privatpersoner och företag har skapat sina egna med olika ändamål. Vissa hemsidor har inga ändamål alls, de bara finns för att finnas. För den som vill skapa sin egen hemsida finns det två möjligheter: Antingen upprätthåller man en egen offentlig webbserver eller så använder man sig av ett webbhotell. I den här artikeln förklarar vi hur det går till att publicera sig på internet med hjälp av det sistnämna – ett webbhotell.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är precis vad det låter: Ett utrymme som ger plats åt olika människors hemsidor. Webbhotell består av en internetansluten dator eller webbserver där flera användare kan lägga upp sina webbplatser under olika domännamn. Domännamnet är hemsidans varumärke på internet. Det är namnet på hemsidan, till exempel hemsida.com.

Det finns både gratis webbhotell och sådana som kostar. De som kostar erbjuder ofta teknisk support i alla former medan gratis webbhotell bara erbjuder grundläggande support. Om man vill ha hjälp, stor kapacitet för sin hemsida och flera avancerade funktioner så måste man vara beredd att betala för sitt webbhotell.

Webbhotellens olika tjänster

Att välja att skapa sin webbplats genom ett webbhotell har olika fördelar. Ett Webbhotell erbjuder olika tjänster som underlättar arbetet för hemsidans ägare. Om man registrerar sin hemsida hos ett webbhotell får man tillgång till deras lagringsutrymme. Du själv måste alltså inte bry dig om storleken på din hemsida, allting lagras på webbhotellets databaser och tas hand om av dem. Även trafikkapaciteten, det vill säga mängden data som en webbplats kan leverera per tidsenhet tillhör webbhotellets uppgifter och det är ingenting du måste oroa dig för. Vissa webbhotell sköter även säkerhetskopieringen åt sina kunder. Hos andra måste kunden dock ta hand om detta själv.

En del av webbhotellets service är att ge kunden plattformen för att skapa sin hemsida. Du får tillgång till den programvaran webbhotellet använder för att skriva dina koder som formar hemsidan. När hemsidan är klar är det möjligt att direkt logga in via programvaran och bearbeta eller uppdatera hemsidans utseende. Detta kan även gå direkt via webben: Man kan logga in på servern för ett interaktivt arbete med hemsidan. Webbhotellet levererar även statistiken över din hemsida direkt till dig: Hur många besökare har hemsidan haft, vilka delar av hemsidan har de tittat på och hur har besökarna hittat hemsidan?

Om du skapar din hemsida via ett webbhotell får du flera fördelar och många funktioner och måste därmed jobba mindre själv. Även om det kan kosta en slant så är servicen som erbjuds på en hög nivå. Du kan lägga ditt fokus på andra delar av till exempel ditt företag medan webbhotellet tar hand om hemsidan.